سرویس های ابری زیرساختها، پلتفرمها ها یا نرمافزارهایی هستند که توسط ارائهدهندگان شخص ثالث میزبانی میشوند و از طریق اینترنت در دسترس کاربران قرار میگیرند. اصطلاح خدمات ابری دسته گستردهای شامل منابع بیشمار فناوریاطلاعات است که از طریق اینترنت ارائه میشوند.
انواع سرویس های ابری
کلیه زیرساختها، پلتفرمها، نرمافزارها یا فناوریهایی که کاربران از طریق اینترنت و بدون نیاز به دانلود به آنها دسترسی دارند، میتوانند جز خدمات رایانش ابری در نظر گرفته شوند.
- Infrastructure-as-a-Service (IaaS): منابع محاسبه، شبکه و ذخیرهسازی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- Platforms-as-a Service (PaaS) بستری را در اختیار کاربران قرار میدهد که برنامهها میتوانند روی آن اجرا شوند و همچنین کلیه زیرساختهای IT مورد نیاز برای اجرای آن را به کاربران ارائه میدهد.
- Software-as-a-Service (SaaS): اساساً یک برنامه ابری، بستری که روی آن اجرا میشود و زیرساختهای اساسی پلتفرم را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- Function-as-a-Service (FaaS): یک مدل اجرایی مبتنی بر رویداد، به توسعهدهندگان اجازه میدهد اپلیکیشنها را به صورت توابع بدون داشتن پلتفرم، ایجاد، اجرا و مدیریت کنند.
ابرها محیط IT هستند که منابع مقیاسپذیر را در یک شبکه جمع میکنند و به اشتراک میگذارند. ابرها محاسبات ابری را امکانپذیر میکنند. ابرها نوعی PaaS هستند، زیرا شخص دیگری غیر از کاربر پلتفرمهای اساسی را فراهم می کند که بر بستر وب فراهم شده است.
- ابرهای خصوصی به عنوان یک فضای ابری که فقط به کاربر نهایی اختصاص داده شده است تعریف میشوند. سرویس های ابری خصوصی از زیرساختهای خود سازمان استفاده میکنند و به کاربران داخلی اختصاص دارند، نه مشتریان خارجی.
- ابرهای عمومی، محیط های ابری هستند که از منابع متعلق به کاربر نهایی ایجاد نمیشوند و میتوانند در سایر سازمانها نیز توزیع شوند. خدمات ابری که یک ارائه دهنده خدمات از طریق اینترنت به چندین مشتری ارائه میدهد ، به عنوان خدمات ابری عمومی شناخته میشوند.
- ابرهای هیبریدی ترکیبی از ابرهای عمومی و خصوصی هستند.
- مولتی کلود یا چند ابرها سیستمهای IT هستند که شامل بیش از 1 ابر؛ عمومی یا خصوصی؛ هستند که ممکن است با هم شبکه باشند یا نباشند.
خدمات ابری چگونه کار میکنند؟
مانند سایر راه حلهای IT، سرویس های ابری نیز به افزار و نرمافزار متکی هستند. اما، برخلاف راهحلهای افزاری و نرمافزاری سنتی، کاربران برای دسترسی به خدمات ابری به چیزی غیر از رایانه، اتصال شبکه و سیستم عامل نیاز ندارند.
زیرساخت خدمات ابری
هنگام تأمین زیرساختهای ابری برای کاربران، ارائهدهندگان خدمات ابری قابلیتهای محاسباتی را از اجزای سختافزاری جدا میکنند، مانند جدا کردن:
- توان پردازش از واحدهای پردازش مرکزی (CPU)
- حافظه فعال از تراشههای حافظه دسترسی تصادفی (RAM)
- پردازش گرافیک از واحدهای پردازش گرافیک (GPU)
- در دسترس بودن ذخیره اطلاعات از دیتا سنتر یا هارد دیسکها
پلتفرم سرویس های ابری
ارائهدهندگان خدمات ابری همچنین میتوانند از منابع سختافزاری خود برای ایجاد بسترهای ابری استفاده کنند، که محیطهای آنلاین هستند و در آن کاربران میتوانند کد را توسعه دهند یا اپلیکیشنها را اجرا کنند. تهیه یک بستر ابری نیاز به فناوریهایی مانند containerization، orchestration، رابطهای برنامه نویسی برنامه (API)، مسیریابی، امنیت ، مدیریت و اتوماسیون برای توسعه نیاز دارد. طراحی تجربه کاربری (UX) نیز به منظور ایجاد یک تجربه آنلاین قابل مرور مهم است.
سیستم عاملهای ابری نوعی PaaS هستند و اگر اجزای زیرساختی نگهدارنده PaaS بسیار مقیاسپذیر و قابل اشتراک باشند، میتوان انها را به عنوان یک سرویس ابری در نظر گرفت. بهترین نمونههای ابرهای PaaS شامل ابرهای عمومی و ابرهای خصوصی مدیریت شده است.
ارائهدهندگان ابر عمومی
ارائهدهندگان ابر عمومی زیرساختها ، پلتفرمها یا برنامهها را خودشان ارائه میدهند و آن را به تعداد زیادی از کاربران اجاره میدهند. آنها همچنین می توانند خدمات ابری عمومی مانند مدیریت API، سیستم عاملهای مبتنی بر ابر یا کتابخانه هایی از الگوهای توسعه را که به عنوان فریمورک شناخته میشوند، ارائه دهند. برخی از ابرهای محبوب عمومی شامل Alibaba Cloud ، Microsoft Azure ، Google Cloud ، Amazon Web Services (AWS) و IBM Cloud هستند.
ابرهای خصوصی مدیریت شده
ارائهدهندگان ابر خصوصی که به عنوان ارائهدهندگان ابر مدیریت شده نیز شناخته میشوند ، به مشتریان ابری خصوصی ارائه می دهند. ابر خصوصی سرویسی است که به شرکتها یا مشاغل کوچک با تیمهای IT با کمبود نیرو یا کمبود مهارت کمک میکند خدمات ابر خصوصی و زیرساختهای بهتری را به کاربران ارائه دهند.
نرم افزار خدمات ابری
آخرین سرویس ابری که به طور گسترده پذیرفته شده است و ارائهدهندگان میتوانند ارائه دهند، یک برنامه وب کامل است معروف به نرمافزار ابری SaaS. این سرویس به بیشترین سرمایهگذاری برای توسعه نیاز دارد زیرا ارائهدهنده cloud به معنای واقعی کلمه یک برنامه آنلاین را به مشتریان ارائه میدهد.
نرمافزار Cloud را میتوان با استفاده از یک رویکرد Cloud-native ارائه داد، که یک معماری کاربردی است و از microservicesهای کوچک، مستقل و به هم پیوسته تشکیل شده است.